Ξεκινά την Παρασκευή το 1o Φεστιβάλ Συνεργατισμού στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ

Ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ το 1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει συζητήσεις, συναυλίες, προβολές, εκθέσεις, workshops, θεατρικά δρώμενα, δραστηριότητες για παιδιά, graffities, art performance κ.α.

Tο παρακάτω κείμενο είναι το επίσημο κάλεσμα του φεστιβάλ:

1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival
12,13 και 14 Οκτωβρίου
στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ
Από τον Έβρο ως τη Κρήτη για εργασία χωρίς αφεντικά,
για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.
Ο δρόμος του συνεργατισμού, της αυτοδιαχείρισης, της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης και της αξιοπρέπειας στην εργασία, ήταν είναι και θα είναι ο δρόμος ο οποίος επιλέξαμε να πορευτούμε με πρόταγμα την εργασία χωρίς αφεντικά, την ισοτιμία και την ισότητα.
Τασσόμαστε ανοιχτά στο πλευρό των συνεργατικών δομών που λειτουργούν πραγματικά αμεσοδημοκρατικά και βλέπουν τους εαυτούς τους, όπως και εμείς, ως κομμάτι του προπλάσματος για μια άλλη κοινωνία. 1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival για να δείξουμε ότι μπορούμε χωρίς αφεντικά, από τα κάτω, αυτοοργανωμένα, με αυτοδιαχείριση ενάντια στην οικονομική τους βαρβαρότητα.
Μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, συζητήσεις και workshops, αναδεικνύουμε τα ζωντανά παραδείγματα συνεργατικών εγχειρημάτων που εργάζονται και λειτουργούν ριζοσπαστικά.Δεν θα γίνουμε τα μπαλώματα στο καλοραμμένο κοστούμι του καπιταλισμού που ξεθωριάζει και φθείρεται και στη προσπάθεια του να αφομοιώσει καθετί ριζοσπαστικό και δημιουργικό αφήνει πίσω του κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική καταστροφή και θύματα. Θα σταθούμε απέναντι του -έτοιμοι- με πολεμοφόδια τις ζωές, τις δομές τα προτάγματα μας και θα τον αντιμετωπίσουμε. Με αυτό τον τρόπο διαχωρίζουμε τη θέση μας από την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την οικονομία από τα πάνω, με προσανατολισμό τις ευρωπαϊκές και κρατικές χρηματοδοτήσεις και προβιά αλληλεγγύης και συνεργατικής οικονομίας.
Στους δρόμους που επιλέξαμε καλούμαστε να συν-πορευτούμε, να γνωριστούμε και μέσα από την μέχρι τώρα πορεία μας να χαράξουμε παρέα τα μονοπάτια που θέλουμε να διαβούμε την επόμενη μέρα. Καλούμε τις συνεργατικές δομές καλλιτεχνικές κολεκτίβες, ομάδες και τον καθένα που συμβαδίζει, για συν-δημιουργία και στελέχωση του φεστιβάλ.
Εκεί θα τραγουδήσουμε μαζί, θα κουβεντιάσουμε μαζί, θα φάμε και θα πιούμε αλλά κυρίως θα συν-οραματιστούμε με ποιο τρόπο αυτά τα εγχειρήματα μπορούν να αποτελέσουν την «επανάσταση της καθημερινής ζωής» για τους ανθρώπους που δεν αρκούνται στην γκρίνια και την καταγγελία αλλά παίρνουν τις ζωές στα χέρια τους. Διεκδικώντας τη συλλογική και προσωπική τους αυτονομία και την εφαρμογή της στην πράξη και στο σήμερα.
1ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού CoOpenAir Festival

«Ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι, είναι να το κάνεις»

Jose Marti

 

Το πρόγραμμα

 

Day 0 – Παρασκευή 12 Οκτωβρίου
2 μουσικά stages 
( stage 1: Χειμερινοί Κολυμβητές, Λάργκο Largo, Thanasis Papakonstantinou, Βουκολική Διαταραχή
/stage X(ωρις κανόνα) The Speakeasies Swing Band, Aroma Caribe, Babis Batmanidis Co\m/pany, Σαδίκης Ντίνος, M.A.t.E),  PARANAUE
Προβολή Ussak,
Εκθέσεις, Graffiti

Day 1 – Σάββατο 13 Οκτώβρη
2 μουσικά stages
(stage 1: Τσολιάς εντ δε Τσολιας μπαντ Lost Bodies, Γκουλαγκ Ψύλλοι στ’ Αχυρα Sessions ANEF
stage 2: Renovatio LoRrd meetis DjWaif Ράδιο Σολ Bailemos One Drop Forward)

 

Πώς θα φτάσετε

Τρόποι πρόσβασης:
– Λεωφορεία ΟΑΣΘ 2, 3, 8 , Ν1(όλο το βραδύ) Στάση Ναυπηγεία
– Από λεωφόρο Γεωργικής σχολής και από Θεσσαλονίκης- Μουδανιών στη Λαέρτου 21-23-25

Ελεύθερη είσοδος – Ελεύθερη συνεισφορά(κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης)