Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των εκτοπισμένων: 65,6 εκατ. σε όλο τον κόσμο το 2016

65,6 εκατ. άνθρωποι βρίσκονταν εκτοπισμένοι το 2016, όπως ανακοίνωσε χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στην ετήσια έκθεσή της με θέμα τις Παγκόσμιες Τάσεις. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 300.00 σε σχέση με το 2015, ενώ χαρακτηριστικό της δραματικής αύξησης των σύγχρονων “καταραμένων” είναι ότι το 2014-2015, η αντίστοιχη αύξηση των εκτοπισμένων ανθρώπων έφτασε τα πέντε εκατ. Οι εκτοπισμένοι κατατάσσονται στις κατηγορίες των προσφύγων, των αιτούμενων ασύλου και των εσωτερικών προσφύγων.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Filippo Grandi δήλωσε απογοητευμένος για την αποτυχία της διεθνούς διπλωματίας:

«Ο κόσμος φαίνεται να αδυνατεί να κάνει ειρήνη. Έτσι θα δείτε παλιές συγκρούσεις να παραμένουν και νέες να ξεσπούν αλλά και οι δύο να παράγουν εκτοπισθέντες. Η αναγκαστική εκτόπιση είναι ένα σημάδι για πολέμους που δεν τελειώνουν ποτέ», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Τόνισε επίσης την ανισορροπία που υπάρχει στην υποδοχή των προσφύγων μεταξύ των πλούσιων και των φτωχότερων χωρών.  «Πώς γίνεται να ζητήσω από χώρες σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, με σαφώς λιγότερους πόρους, να απορροφήσουν εκατομμύρια προσφύγων, όταν οι πλουσιότερες αρνούνται να το κάνουν» αναρωτήθηκε τη στιγμή που το 84% των εκτοπισμένων ζουν σε φτωχές ή μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Το 2016 περίπου 340.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Νότιο Σουδάν λόγω της συνεχιζόμενης βίας και πέρασαν στη  συνορεύουσα  Ουγκάντα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από μία χώρα, ξερνώντας κατά πολύ και τους αντίστοιχους ανθρώπους που έχουν εγκαταλέιψει την Συρία και εκτιμώνται στους 200.000.

Τα στοιχεία του δράματος

Οι  65,6 εκατ. εκτοπισθέντων σε όλο τον κόσμο χωρίζονται ως εξής:

  • 22,5 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες
  • 40,3 εκ. είναι εκτοπισθέντες στην ίδια τους τη χώρα
  • 2,8 εκ. αναζητούν άσυλο

  Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι τα εξής:

  • 5,5 εκατ. από τη Συρία τη στιγμή που 6,3 εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται εκτοπισμένοι εντός της χώρας.
  • 2,5 εκατ. από το Αφγανιστάν
  • 1,4 εκατ. από το Νότιο Σουδάν

  Οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό φιλοξενούντων προσφύγων είναι οι:

  •  Τουρκία: 2,9 εκατ.
  • Πακιστάν: 1,4 εκατ.
  • Λίβανος: 1 εκατ.
  •  Ιράν: 979.400
  • Ουγκάντα: 940.000
  • Αιθιοπία: 791.000

Στην ίδια έκθεση αναγράφεται επίσης ότι έγιναν 750.000 αιτήσεις σε 70 χώρες από ασυνόδευτα παιδιά που προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία,  ότι περίπου 189.300 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί για επανεγκατάσταση σε 37 χώρες και ότι περίπου 552.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, αριθμός υπερδιπλάσιος  σε σχέση με το 2015 με  τους περισσότεροι εξ’ αυτών να επιστρέφουν στο Αφγανιστάν. Τέλος, ένας στους 113 ανθρώπους στον κόσμο είναι εκτοπισμένος και σε 10 εκατ. περίπου υπολογίζονται οι απάτριδες.

Με τη σημερινή ημέρα, 20ή Ιουνίου, να έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι ελπίζει η τελευταία αυτή καταγραφή των συγκλονιστικών αριθμών εκτοπισμένων ανθρώπων, να παροτρύνει τις «υγιείς» χώρες να αναθεωρήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *