Αστυνομική επιχείρηση στη Μυτιλήνη για την απομάκρυνση προφύγων και μεταναστών

Με αστυνομική επιχείρηση απομακρύνθηκαν από την πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη οι πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν στην πλατεία για περισσότερες από 20 ημέρες, διμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαμονής τους στο κέντρο κράτησης της Μόριας και για τον παρατεινόμενο εγκλωβισμό τους στο νησί. Η επιχείρηση ξεκίνησε την Τρίτη  όταν ομάδα επιχειρηματιών εστίασης της προκυμαίας και της γύρω περιοχής  συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και απαίτησαν την άμεση εφαρμογή του νόμου, που δεν επιτρέπει το στήσιμο σκηνών και τη διαμονή σε αυτές, σε δημόσιους χώρους. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, είχαν ενημερώσει σχετικά τόσο τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην πλατεία Σαπφούς έσπευσαν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και ο αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ σύντομα στήθηκε σκηνικό έντασης. Αφού από τη μια μεριά έσπευσαν διάφοροι ακραίοι, που δεν είχαν σχέση με τους διαμαρτυρόμενους επιχειρηματίες, ενημερωμένοι από ντουντούκα που πέρασε από τις καφετέριες και από μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.  Άμεσα έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της, με αυξημένες δυνάμεις, η Αστυνομία, η οποία παρατάχθηκε μεταξύ των δυο πλευρών, μερικές φορές παρεμβαίνοντας κατευναστικά, αφού απειλήθηκαν και επεισόδια. Τελικά, οι διαπραγματεύσεις, παρουσία δικηγόρου μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεστηθούν οι σκηνές και οι διαμαρτυρόμενοι να μεταφερθούν στην Αστυνομία όπου και διανυκτέρευσαν.

Ακροδεξιοί «αγανακτισμένοι»

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα υπήρξε νέο σκηνικό έντασης όταν ολιγομελής ομάδα Αφγανών προσφύγων και μεταναστών επέστρεψαν στην πλατεία Σαπφούς εκεί και προσπάθησαν να στήσουν τις σκηνές τους διεκδικώντας άμεσα να τους χορηγηθεί άσυλο και να αναχωρήσουν από το νησί για το εσωτερικό της Ελλάδας. Στην προσπάθεια των Αφγανών αντέδρασαν κάποιοι περαστικοί οι οποίοι μαζί με τους γύρω από την πλατεία επιχειρηματίες κάλεσαν στην Αστυνομία. Μετά από λίγο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους διαμαρτυρόμενους Αφγανούς τους οποίους και απέτρεψαν από το να στήσουν σκηνές ενώ επιτόπου έσπευσε και ο Αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Μυτιλήνης. Οι Αφγανοί όμως αρνήθηκαν να φύγουν, δηλώνοντας πως θα παραμείνουν στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι.

Από την άλλη μεριά, στην πλατεία που ο κυρίως χώρος της είχε αποκλειστεί από δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες που δήλωναν «αγανακτισμένοι από τα τεκταινόμενα». Ανάμεσα τους και πολλά στελέχη του ακροδεξιού χώρου που δραστηριοποιούνται είτε στην τοπική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» είτε εκφράζονται μέσω γνωστής ακροδεξιάς ιστοσελίδας. Μάλιστα κάποια στιγμή κάποιοι από τους τελευταίους, προπηλάκισαν δημοσιογράφους που κάλυπταν τα τεκταινόμενα.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι και μετά από διαπραγματεύσεις οι συγκεντρωμένοι Αφγανοί δέχθηκαν να φιλοξενηθούν προσωρινά και επί τριήμερο στη δομή φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ ενώ για όσους από αυτούς διαπιστωθεί πολύμηνος αποκλεισμός τους στο νησί θα εξετασθεί η δυνατότητα εξέτασης του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Κατά την αποχώρηση με τη συνοδεία της ισχυρής αστυνομικής δύναμης, συγκεντρωμένοι πολίτες τους αποδοκίμασαν, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν και διαπληκτισμοί σε βάρος νεαρών κυρίως αλληλέγγυων στους πρόσφυγες πολιτών, που είχαν σπεύσει σε συμπαράσταση στους Αφγανούς.

Δημοσίευμα του Spiegel για την «ντροπή της Ευρώπης»  

Και ενω όλα αυτά συμβαίνουν στο κεντρικότερο σημείο της Μυτιλήνης, το περιοδικό Spiegel δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ από το προσφυγικό κέντρο στη Μόρια.  Μπορεί να απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, ωστόσο όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ «μπορεί κανείς να φορέσει ένα αδιάβροχο και να μπει στα κρυφά».

Έτσι λοιπόν μεταφέρει την φρικτή εικόνα που αντίκρισε: «Όποιος θέλει να δει τη ντροπή της Ευρώπης πρέπει μόνο να ανέβει έναν λόφο ανάμεσα σε ελαιόδεντρα στη Λέσβο μέχρι να φτάσει μπροστά στο ψηλό τσιμεντένιο τείχος του προσφυγικού κέντρου στη Μόρια. “Καλώς ήλθατε στη φυλακή” έγραψε κάποιος με σπρέι σε έναν τοίχο. Βρωμάει ούρα και σκουπίδια, στο έδαφος εκατοντάδες πλαστικές σακούλες. Σπάνια η κατάσταση στο νησί της Λέσβου ήταν τόσο δραματική όσο αυτές τις μέρες. Λίγο πριν έρθει ο χειμώνας στην Ελλάδα, 15.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα πέντε νησιά-hotspot του Αιγαίου».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW