Οι ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων για θέματα που άπτονται της εργασίας των μελών τους είναι κάτι συνηθισμένο και θεμιτό. Ωστόσο, η τελευταία ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και, πέρα από τη λογική αναφορά στην αύξηση του φόρτου εργασίας που έχει επιφέρει για τον κλάδο, η έξαρση του προσφυγικού προβλήματος τα τελευταία τρία χρόνια, φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο για αλλοίωση των πληθυσμιακών αναλογιών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου! Βέβαια, το εξωφρενικό αυτό επιχείρημα ανατρέπεται από τα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρουν οι ίδιοι οι συντάκτες της ανακοίνωσης. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για άνω των 9.000 “αλλοδαπών” σε σύνολο 200.000 κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό της τάξης του 4,5 %. Αν ένα τέτοιο ποσοστό θεωρείται ότι αλλοιώνει τον πληθυσμό ενός μέρους, τότε η λογική έχει χαθεί. Επιπλέον, είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι η ολότητα, των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου επιθυμούν να φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από τη χώρα, καθώς οι επαγγελματικές επιλογές που έχουν στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο διαμένουν σε κλειστά κέντρα κράτησης και οι επαφές τους με την τοπική κοινωνία είναι περιορισμένες. Ακόμα, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η συγκεκριμένη αναφορά των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι μια αξιολογική κρίση που ενδέχεται να υποδαυλίσει τα ξενοφοβικά αισθήματα στα νησιά όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες και σε κάθε περίπτωση δεν συνάδει με τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στην εμπέδωση του αισθήματος δημόσιας ασφάλειας. Μάλλον χειρότερα θα είναι για τους ίδιους τα πράγματα, εάν ο τρόπος σκέψης τους υιοθετηθεί από μεγάλη μερίδα των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου καθώς οι πιθανότητες πρόκλησης επεισοδίων θα είναι μεγαλύτερες. Τέλος, είναι εντελώς αυθαίρετο να αναφέρουν ότι ενώνουν τη φωνή τους “με αυτή των 200.000 κατοίκων των θαλάσσιων συνόρων του Βορείου Αιγαίου”. Δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου τις ίδιες ξενοφοβικές αντιλήψεις.
Η… έκθεση ιδεών
Αναλυτικά η ανακοίνωση γράφει τα εξής:
«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία περίπου τρία χρόνια με την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος, οι ανάγκες και απαιτήσεις για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Συνέπεια αυτών ήταν άπαντες οι εμπλεκόμενοι, άμεσα και έμμεσα, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου, να επιφορτισθούν με νέα καθήκοντα και επιπλέον φόρτο εργασίας, φτάνοντας πολλές φορές στο σημείο να κινδυνεύει η υγεία τους και η σωματική τους ακεραιότητα.
Ειδικότερα οι Αξιωματικοί, τόσο οι διοικούντες υπηρεσιών που εμπλέκονται άμεσα με το πρόβλημα, όσο και οι λοιποί που συνεπικουρούν στην αντιμετώπιση αυτού, αντιμετωπίζουν καθημερινά έντονη σωματική και ψυχολογική πίεση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους και στις εντολές της διοίκησης, έχοντας την απόλυτη ευθύνη για όλα και για όλους.
To μεταναστευτικό ήταν, είναι και θα είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα, το οποίο για να αντιμετωπισθεί στο «μέτρο του δυνατού» απαιτεί την προσφορά όλων. Οι δύσκολες καταστάσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουμε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου απαιτούν ψύχραιμη και ορθολογική αντιμετώπιση και να εξετάζονται κάθε φορά οι λύσεις μέσω της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί ο τρόπος για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο μετά τον Μάρτιο του 2016 επιδεινώθηκε ραγδαία, λόγω της μακροχρόνιας παραμονής των αλλοδαπών στα νησιά. Αυτή τη στιγμή σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί στα hot spot για τη φιλοξενία συνολικά 4.000 αλλοδαπών, διαμένουν υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες άνω των 9.000. Οι τοπικές κοινωνίες εδώ και καιρό έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο ότι «δεν πάει άλλο» Η μόνη λύση θα δοθεί όταν το καταλάβετε κι εσείς.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Χίου, συστάθηκε Επιτροπή από το Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το αν βάσει της από 18 Μαρτίου 2016 συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας επιτρέπεται ή απαγορεύεται η μεταφορά των προσφύγων- μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα νομικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα της επιτροπής αυτής, τα οποία έγιναν ευρέως γνωστά με την προβολή τους από πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αναφέρουν ότι «η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. Η υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών αποτελεί προϊόν ερμηνείας. Η ερμηνεία αυτή όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα ωστόσο είναι αντίθετη τόσο με το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Συνεπώς, οι πρόσφυγες- μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται μέσω των ελληνικών νησιών στην Ελλάδα μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους».
Κύριοι Υπουργοί, είναι προφανές ότι ο εγκλωβισμός των αλλοδαπών που εισέρχονται στη χώρα μας στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελεί μια καθαρά πολιτική απόφαση και δεν είναι προϊόν καμίας «συμφωνίας». Γιατί, αλήθεια, για ποια συμφωνία μιλάμε όταν έχουν ήδη αναιρεθεί σχεδόν όλοι οι όροι της; Ειδικά η αναφορά ότι «θα πρόκειται για προσωρινό και έκτακτο μέτρο που είναι απαραίτητο προκειμένου να σταματήσει ο ανθρώπινος πόνος και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη», έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την πραγματικότητα, καθώς η αυθαίρετη ερμηνεία που της δόθηκε και ο εγκλωβισμός των αλλοδαπών στα νησιά έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Οι Αξιωματικοί της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των 200.000 κατοίκων των θαλάσσιων συνόρων του Βορείου Αιγαίου και ζητούμε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας από τους πρόσφυγες και μετανάστες που σωρεύονται σε αυτά. Και αν δε θέλετε να ακούσετε εμάς, που ζούμε καθημερινά με αυτήν την κατάσταση, ακούστε την Ιστορία που διδάσκει ότι όταν αφήνονται οι ακριτικές περιοχές απροστάτευτες, στη φθορά που προκαλεί η αλλοίωση των πληθυσμιακών αναλογιών και η μακροχρόνια αναταραχή και αβεβαιότητα, μόνη χαμένη είναι η πατρίδα μας.