Στρατό στα σύνορα με την Ιταλία απειλεί να στείλει η Αυστρία για το προσφυγικό

 

Επικίνδυνη ένταση στις σχέσεις της Αυστρίας με την Ιταλία εγκυμονεί η σημερινή δήλωση του Αυστριακού υπουργού Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ περί αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας στα σύνορα με την Ιταλία προκειμένου να σταματήσει τη εισροή μεταναστών. «Αναμένω ότι οι έλεγχοι στα σύνορα και μια αποστολή αρωγής (των ένοπλων δυνάμεων) πολύ σύντομα θα είναι κάτι επιβεβλημένο»,  δήλωσε ο Ντόσκοτσιλ σε αυστριακή εφημερίδα, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά θα είναι απολύτως απαραίτητα εάν η συρροή των μεταναστών στην Ιταλία δεν επιβραδυνθεί. Στην εφημερίδα αναγράφεται επίσης ότι 750 στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είναι ήδη διαθέσιμα προκειμένου να σταλούν στα σύνορα το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Η Αυστρία ξανάρχισε να προβαίνει σε ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία το 2015, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να ανεγείρει φράκτες στα σύνορά της με την Ιταλία.

Αντίδραση Ιταλίας

Η Ρώμη προειδοποιεί την Αυστρία ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη μεταξύ τους σχέση στην περίπτωση που αποφασίσει να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους και αναπτύξει στρατό στα σύνορα, προκειμένου να σταματήσει τη εισροή μεταναστών.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία κατεπείγουσα κατάσταση στο μεθοριακό πέρασμα Μπρένερ, στις Άλπεις, όπου θα εφαρμοστούν τα μέτρα. «Ειλικρινά αιφνιδιάστηκα από τα σχόλια του Αυστριακού υπουργού Άμυνας», του Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μινίτι.

«Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη και πρωτοφανή πρωτοβουλία που, αν δεν διορθωθεί άμεσα, θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες στη συνεργασία (των δύο χωρών) στον τομέα της ασφάλειας», συνέχισε.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Αυστρίας μετά τις δηλώσεις του Ντόσκοζιλ για την ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα.

Νωρίτερα χθες, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι 83.650

άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος,  αριθμός που είναι αυξημένος κατά σχεδόν 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι αυτοί αναχώρησαν από τις ακτές της Λιβύης, συχνά με επικίνδυνα πλεούμενα και πάνω από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους αυτή. «Δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι η Ιταλία έχει την ευθύνη να χειρίζεται τις αφίξεις όλων» αυτών των μεταναστών, σημείωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ο ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *