Τραγική αυτοκτονία 45χρονης που ήταν απλήρωτη15 μήνες στα Γιαννιτσά

 

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία των Γιαννιτσώ από την τραγική αυτοκτονία 45χρονης. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για σύνδεση της αυτοκτονίας με το γεγονός ότι ήταν απλήρωτη, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, για διάστημα 15 μηνών. Η αυτόχειρας δούλευε στις επιχειρήσεις Καρυπίδη, πρώην Αρβανιτίδη, και η διοίκηση του πανελλαδικού σωματείου εργαζομενων στις επιχειρήσεις Καρυπίδης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος. Η Διοίκηση του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» πρώην Αρβανιτίδη εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της 42χρονης συναδέλφισσας από τα Γιαννιτσά για τον άδικο χαμό της.

O θάνατος της συναδέλφισσας, εργαζόμενης σε κατάστημα της ‘’Καρυπίδης’’ στα Γιαννιτσά, είναι αποτέλεσμα αυτού του βάρβαρου συστήματος. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οδηγούν σε απελπισία τους εργαζόμενους. Είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο έχουμε βρεθεί για πάνω από 1.5 χρόνο οι εργαζόμενοι της Καρυπίδης με την απληρωσιά, με το να βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανεργία και την ομηρία από μέρους της επιχείρησης, με τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση ότι έκανε τα πάντα για να μας «σώσει». Δεν πήρε μέτρα προστασίας για εμάς, τους 1400 εργαζόμενους, αφού πλέον ούτε το πενιχρό επίδομα επίσχεσης παίρνουμε, ούτε επίδομα ανεργίας δικαιούμαστε. Επιπλέον, δεν τηρήθηκε Π.Δ για τη διαδοχή, ώστε να μη πεταχτούμε στην ανεργία.
Κανένας εργαζόμενος να μη μένει μόνος του. Τα προβλήματα που βιώνουμε είναι κοινά και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για να τα αντιπαλέψουμε. Με ταξική αλληλεγγύη και ανυποχώρητο αγώνα να χτυπήσουμε την αιτία που προκαλεί όλα τα προβλήματα, την ανεργία, την ανασφάλεια, το άγχος για την επιβίωση. Η αιτία αυτή είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που ωφελεί του λίγους και χτυπάει εμάς, τους πολλούς.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε.»

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Η αυτοκτονία της απλήρωτης εργαζόμενης στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» φέρνει στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση χιλιάδων εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μια σειρά κλάδους όπως π.χ. εμπόριο, ΜΜΕ, που είναι εγκλωβισμένοι σ’ ένα φαύλο κύκλο απλήρωτης εργασίας κι ανεργίας, χωρίς δυνατότητα απεμπλοκής, ως αποτέλεσμα της αντεργατικής νομοθεσίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμπεριφέρεται ως «Πόντιος Πιλάτος», κρυπτόμενη ουσιαστικά πίσω απ’ την αντεργατική απόφαση του Αρείου Πάγου, που δε θεωρεί τη μη καταβολή δεδουλευμένων βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, να θεσπίσει άμεσα διάταξη που να λύνει οριστικά το θέμα».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η  ΛΑΕ που σημειώνει: «Η αυτοκτονία της 42χρονης εργαζομένης, στα Γιαννιτσά, προστίθεται σε μια σειρά τραγικών απωλειών εξαιτίας αυτοκτονιών και εργατικών δυστυχημάτων. Τα αίτια της αυτοκτονίας της εν λόγω εργαζομένης παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ένα ακόμη εργασιακό «έγκλημα».

Ο θάνατος της 42χρονης είναι αποτέλεσμα της απόγνωσης και της απελπισίας στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, πολλές φορές μέσα σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, χωρίς να προστατεύονται από τη νομοθεσία.

Αντιθέτως, οι μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς και περίεργες δικαστικές αποφάσεις, με πιο ενδεικτική την πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου (βάσει της οποίας δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή σε βάρος του εργαζομένων η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων του) ενισχύουν αυτή την κατάσταση και λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων του εργοδότη.

Η 42χρονη ήταν εργαζόμενη στις επιχειρήσεις Καρυπίδη, όπου 1.400 εργαζόμενοι επί 1,5 χρόνο ήταν και παραμένουν απλήρωτοι, ευρισκόμενοι σε ομηρία, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε και σε αυτό το ελάχιστο επίδομα ανεργίας.

Ο θάνατος της καταδεικνύει τον εργασιακό μεσαίωνα, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που ανερυθρίαστα υλοποιεί τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ασφυκτικής λιτότητας και φυσικά, την αδήριτη ανάγκη για την ανατροπή τους».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *